Sony Xperia Go (ST27i) Review

This will be quick review just like I do on TREQ A10C and Nokia Asha 303. My Xperia Go already have Android 4.0.4 installed. I choose this Android device because of it’s water resistant and dust-proof features (IP67 certificate). Actually, I do water-resistant test after I got a hold of this device by drowning Xperia Go to bathtub and it’s still working.. really cool!!

Sony Xperia Go in hand

nice grip

CPU and Memory info (taken from Quadrant Standard)

Xperia Go CPU and Memory

CPU and memory basic info

Yup, it’s dual-core 1Ghz processor with 386MB. Rather disappointed with the RAM size, gsmarena said it is 512MB while actually it’s only 386MB. This small RAM makes most of high-resource HD-game (such as Plant Vs Zombies, NFS Shift 2, Contract Killer 2 very often force-close, rendered it unplayable, even after using ChainFire3D)

Display and Graphic

Xperia Go Display and Graphic

Display and Graphic capability

Yeah, crap resolution, crap DPI (but better than TREQ A10C), that is all. Casual games run fine. HD games? Not so much.

Built-in Sensors

Xperia Go Sensors

Built-in Sensors

Pretty much all you need if you want to do sensors programming in Android. Xperia Go even have pressure sensor, so, you can do some altitude and barometer measurement. Obviously, no NFC here, since that sensor is quite new.

Benchmark

Sony Xperia Go Quadrant Benchmark Result

Quadrant Benchmark Result

Sony Xperia Go NenaMark 2 Benchmark Result

NenaMark 2 Benchmark Result

Unexpected! The result is great. So, based on the benchmark result, my Xperia Go is better than Samsung Galaxy Nexus and just a little below Galaxy Tab 10.1 (consider it is a tablet). The graphic power is much better than HTC Desire HD and LG Optimus 2X. My graphic benchmark best result was 46.2fps, this can be achieved by using Chainfire3D NVIDIA-plugin, while in “normal” (no-Chainfire3D plugin) I only got 45.6fps which is really good. Once again, the one that hindering you to play a nice HD game on Xperia Go is the small RAM size!

Build

Well, it feel lighter than gripping on Nokia Asha 303.

Sony Xperia Go backcover

Back-cover opened

You can’t replace Sony Xperia Go battery! A little effort needed when inserting additional memory card, you’ll need some card like SIM card to push the memory card into it’s holder.

The phone build is quite though, I accidentally drop Xperia Go from moving motorcycle (slow speed, about 20km/h) and it’s still survive, just got a few dent on it’s body.

Xperia Go Survive from drop #1

dents because of dropped from moving motorcycle

Xperia Go survive from drop #2

Another dents because of dropped from moving motorcycle

 

Note for self:

If you want to take screenshot of your Android ICS 4.0.4 phone screen, use this: hold Power button and Volume down at the same time. There will be a “clicking” sound, the screenshot will be saved into “Pictures” folder on your main sdcard.

Leave a comment ?

30 Comments.

  1. mas, kalau andromax smartfren kualitasnya gimana ya, ? awet ndak ya itu

    • Tergantung pemakaian

    • Punyaku kemaren kecemplung air waktu renang terus mati total, sdh dbawa ke service center blm ada kbar (baru 2 hari sih)

      • eheh, harusnya yang kecemplung yg xperia GO nya …ndak salah bawa mas

        • GO nya selamat krn dibawa istri… Sialnya si smartfren … Wkkkk

          • ganti andromax-i mas..lebih mantap hehe 1.2 kurang dikit

          • Lg males sama smartfren, kualitasnya menurun drastis sejak pertengahan November. Dpt sinyal evdo 1 bar saja susah sekarang. Pdhl sebelumnya bisa fullbar. Males bgt dah pokoknya.

  2. ndak nyoba yg jaringan EVDO SF di 800 mhz mas (di force),sapa tau lebih bagus, smartfren prefix 0888 meski di dual band, default EVDO tetep ke 1900 mhz , klo nda ada 1900 baru lari ke 800 klo (0881/0882 cman single band keep di 1900 mhz

    • Blm tahu caranya. Saya kira sdh otomatis ke 800MHz.

        • Modemnya sdh bener (pantech dg chipset qualcomm) tp sayangnya aplikasinya (qxdm) ndak jalan di windows 8 (qpst bisa jalan) pdhl sdh coba pakai compatibility. Sudah coba pakai DST juga, sayangnya ndak bisa jalan juga di Win8. Nyerah dehh..

        • akhirnya minjem punya anak yg masih win7 (knp ndak kepikiran dr kemaren2 ya.. 😛 )
          Sudah ku lock ke 800MHz pake qxdm, setelah dilihat dari HDR Pilot Sets, ternyata modemku kena efek double-BTS, dia dapet sinyal dari 2 BTS yang bersaing sinyalnya. Jadi dia switch dari BTS satu ke berikutnya, Pilot energynya saling bersaing, bingung dah modemku. Sudah kucoba pindah2 lokasi (dalam satu ruang) masih saja begitu kondisi Pilot PN nya.
          ADa saran ndak supaya ini modem nge-lock di satu Pilot PN saja?

          • kira-kira pake antena yagi bisa ndak ya,sinyal lbh bagus kan mas yg 800 MHz

          • Emang lbh bagus yg 800MHz. Ini sdh dalam kondisi pakai external antena. Pn energy nya saja bisa dapet -0.7 sampai -1.xx. Masalahnya ya itu.. Ada 2 bta bersaing 🙁

  3. mas-e di daerah banyumanik ya, itu kayake banyak antena di daerah gombel , sarangnya BTS, mungkin ada BTS baru. yang 1900 juga bentrok antar BTS ndak mas ?

    • Ya, banyumanik. Yg 1900 mlh ndak dapet sama sekali.

      • ya mungkin nyoba provider Flexi EVDO atau Esia AHA mas,(meski secara value masih bagus smartfren)

        • Ndak nahan sama quotanya… Wkkkkk

          • wkwk, emang sing mantep ya SF .berati sekarang pake 1x terus ya mas

          • ndak, ya msh pake evdo, cmn ya itu.. sering putus nyambung sendiri
            speed ndak pernah bisa stabil, sinyal suka ilang sendiri

        • sebenernya bagus pake internet kabel macam speedy, lebih stabil (tp harus ada line)

          • klo yg ini, harga dan speed nya yang gak nahan.. wkkkk (emang dasare kebanyakan permintaan.. 😀 )

  4. terus gimana mas, perkembangan terakhir soal EVDO Smartfren yg bermasalah.

    • ya pasrah saja dengan speed spt cdma 1x dan itu pun suka putus nyambung,
      mosok mau pindah rumah.. 😛

  5. xperia wannabe

    Hey Guy, could you please inform me how good the battery is ? I noticed it’s just 1305 , pretty small, how often do you charge the battery.thanks

    • Once a day. I’m doing mild 3G and wifi browsing (3-4 hours a day) and seldom making a phone call. At the end of the day the battery still got 40% but I charge it anyway.

      • xperia wannabe

        Thanks for your reply,

        I am interested Sony Xperia P ? it costs 3,29 Million IDR, what do you think ?, and what do you think with its non replaceable battery (by user) as well?

  6. admin,mo nanya nih,ane baru beli xgo sekitar 1mingguan,kecemplung di air trus matot,diklaim garansi bisa gg ya?trus berapa lama prosesnya?

    • harusnya bisa diklaim.
      Lha kok bisa matot, aneh bener. apa penutup card nya kebuka ato gimana.

  7. mas xperia go ku masuk ke versi jelly bean efek sampingnya hang atau lemot emang pengaruhnya kah dari update an itu ?

Leave a Reply

%d bloggers like this: